După 10 ani de cercetare şi dezvoltare, Uponor a realizat în 1969 primul sistem de topire a zăpezii în Vasteräs (Suedia). De atunci s-au instalalat peste 100.000.000 metri de ţeavă în cei peste 80 milioane de metri patrati de sisteme Meltaway din toată lumea. Se utilizează pe scară largă la încălzirea, deszăpezirea si degivrarea drumurilor, trotuarelor, parcărilor, pieţelor, a stadioanelor şi bazelor sportive. Sistemul este utilizabil şi pentru realizarea patinoarelor artificiale.
În Anglia, Germania, Suedia, Italia, Statele Unite prin sistemul Meltaway se asigură ca diferitele evenimente sportive să poată fi organizate indiferent de condiţiile meteorologice. Este utilizabil şi în cazul spaţiilor închise.

Ori de câte ori suprafețele exterioare, cum ar fi căile de acces rutier, drumurile de acces de urgență, spațiile de parcare, zonele pietonale, podurile, intersecțiile, drumurile laterale sau eliporturile trebuie protejate de zăpadă și gheața periculoase pe timp de iarnă, sistemul de degivrare Uponor integrat în sol garantează siguranța acestora. Operațiile de înlăturare a zăpezii și operațiile poluante de dezghețare cu sare, care necesită mult timp pot fi evitate, astfel, complet. Un sistem de comandă automat se încălzește doar atunci când este nevoie; ziua și noaptea.

Sistemul de degivrare Uponor necesită doar o temperatură a apei de cel puțin +35 °C pentru a funcționa. Acest lucru înseamnă că se poate folosi o mare varietate de surse de căldură, inclusiv apa de retur din rețeaua publică de încălzire, căldura reziduală din diferite procese, pompe de căldură etc. Căldura din orice sursă adecvată poate fi transferată printr-un schimbător de căldură la sistemul de degivrare Uponor. Designul simplu, de bază este format din țevi Uponor PE-Xa cu distanță c/c de 250 mm și distribuitoare industriale Uponor.

Un principiu fundamental al sistemului de degivrare Uponor este că toate buclele dintr-un anumit distribuitor trebuie să aibă lungimi egale. Căldură va fi distribuită apoi uniform, fără utilizarea supapelor cu clapetă. Țevile de distribuție trebuie proiectate folosind țevile preizolate de la Uponor pentru clădiri industriale. Aceste țevi sunt prevăzute cu izolație și pot fi instalate în mod flexibil atât în sol, cât și în pereți. Sistemul de degivrare Uponor poate fi calibrat pentru ieșiri de căldură de până la 350 W/m2. Ieșirea necesară depinde de locația geografică și de cerințele sistemului. Datorită activității noastre de cercetare și experienței îndelungate, putem recomanda întotdeauna o ieșire optimă. Adâncimea de instalare și distanța de la centru la centru sunt alese, de asemenea, pentru a se potrivi cu sistemul corespunzător.

Pentru stadioane si baze sportive

Sistemul Uponor PE-X Meltaway poate fi realizat atât pentru construcţii noi cât şi pentru reabilitari si renovări, fără a fi nevoie de distrugerea gazonului de iarbă. Firma noastra va pune la dispozitie un pachet complet in ceea ce inseamna proiectare, montaj si garantia pentru sistemul de dezghetare a suprafetei de joc pentru stadioane. De la lansarea comenzii, timpul estimat pentru finalizarea lucrarii pentru instalarea sistemului de incalzire este de aproximativ 4 saptamani.

O lista de referinte cu stadioanele ce beneficiaza de sistemul Uponor Meltaway este disponibila AICI.

Pentru patinoare

Cu Sistemul Uponor PE-X Meltaway folosit pentru încălzirea stadioanelor, putem produce foarte uşor şi gheaţă pentru patinoare. La sfârşitul anului 2004 şi începutul anului 2005 am reuşit să realizăm mai multe proiecte de „gheaţă” cu sistemul Meltaway. Sistemul a constat din distribuitoare colectoare PE-HD şi ţeavă PE-X 25 x 2,3 legate în sistem Tichelmann. Specificul ţevii de 25 mm constă în faptul că poate fi comandat în colaci de lungimi mari sau chiar lungimi speciale. În ofertă standard există de exemplu şi colaci de 1020 m. Datorită ţevilor din polietilenă reticulată, circuitele comportă proprietăţi fizice şi mecanice deosebite, stând astfel la baza unei garanţii de 10 ani ce poate fi acordată pentru aceste instalaţii.
Printre avantaje se poate menţiona distribuitorulcolectorul şi racordurile de tip ROSEX care asigură o legătură rapidă, simplă ce nu necesită scule pentru realizarea racordărilor.

Avantajele sistemului Uponor Meltaway

  • Caile de acces sau rampele auto încălzite cu sistemul Meltaway, nu au nevoie de deszăpezire
  • Sistemul de încălzire Meltaway creşte siguranţa traficului, previne depunerea zăpezii şi formarea gheţii în intersecţii
  • Sistemul Meltaway face posibilă practicarea sporturilor pe tot timpul anului

Unui sistem bine gândit cum este sistemul Meltaway care a dovedit în multe locuri în Europa si America se adaugă serviciile de înaltă calitate pentru proiectare şi dimensionare, asistenţă personalizată şi oferte speciale pentru realizarea în cele mai bune condiţii a proiectului respectiv.

Documentatii tehnice Uponor Meltaway