Despre Uponor

Scurt istoric Uponor

In data de 13 august 1918, Aukusti Asko-Avonius a înfiinţat un atelier de tâmplărie în Lahti, la 100 km nord de Helsinki, Finlanda. Aukusti provenea dintr-o familie săracă, dar fiind un mester talentat si cu viziune inovatoare, modestul sau atelier de tâmplărie s-a transformat în scurt timp în cel mai mare furnizor de mobilă din ţările nordice şi cel mai extins lanţ de distribuţie de mobilă din Finlanda. Încă din anii ’30, compania Asko era una dintre cele mai cunoscute si apreciate mărci comerciale finlandeze.
Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial în 1938, compania se extinsese şi începuse deja să fabrice canapele cu arcuri otelite. Canapelele cu arcuri otelite fiind foarte populare si apreciate în rândul finlandezilor, afacerea a prosperat si a culminat cu infiintarea Upo Oy, o companie-soră a Asko, devenită ulterior un furnizor diversificat pentru industria produselor metalice şi care ulterior s-a transformat rapid în cel mai mare producător de aparate de uz casnic din Finlanda.
În anii ’50, Asko şi-a îndreptat privirea către străinătate, spre pieţele vest-germane în special, unde designul finlandez – inclusiv designul mobilei – a trezit un interes pozitiv. Designul finlandez s-a bucurat de largă apreciere în toată perioada anilor ’50, iar la Târgul de Design de la Milano, fiecare al patrulea Mare Premiu a fost acordat Finlandei, pentru mobilierul Asko. Firesc, Asko şi-a dorit să profite cât mai mult de interesul european faţă de designul finlandez, exportând mobilă concepută de Tapio Wirkkala şi Eero Aarnio, de exemplu.
În 1965, Upo a deschis o uzină de mase plastice în Nastola, aproape de Lahti, şi a lansat primele conducte din mase plastice. Ulterior, Upo s-a extins constant în industria maselor plastice, conductele din mase plastice devenind o cotă din ce în ce mai importantă din cifra de afaceri a companiei. În 1982, Asko a creat o filială care să se concentreze pe producţia conductelor din mase plastice. Până în 1990, această companie, numită Oy Uponor AB, şi-a consolidat poziţia de lider în rândul producătorilor de conducte din mase plastice din ţările nordice şi a făcut primii paşi în Europa. În următoarele două decenii, compania a devenit lider în rândul furnizorilor internaţionali de conducte din mase plastice, şi, la începutul noului mileniu, a devenit cel mai mare producător mondial de conducte din mase plastice. La început, principalele produse ale companiei implicau aplicaţii pentru infrastructură, dar odată cu achiziţionarea Wirsbo, Hewwing şi Unicor, accentul s-a mutat pe aplicaţii şi soluţii pentru locuinţe.
În anii ’90, Asko a decis să renunţe la mai multe din diversele sale unităţi comerciale şi, către 1999, a decis să păstreze numai activităţile legate de aparatura de uz casnic şi aplicaţii pentru pardoseli, împreună cu afacerile extinse în proprietăţi imobiliare şi, bineînţeles, Uponor. Decizia finală a fost de a concentra toate eforturile asupra Uponor, şi de a renunţa la toate celelalte unităţi comerciale. Drept urmare, Asko a fuzionat cu Uponor la 31 decembrie 1999, şi organizaţia a adoptat numele Uponor Corporation. În anii 2000, compania s-a concentrat pe domeniul său esenţial de experienţă, şi anume soluţiile pentru locuinţe. Un obiectiv suplimentar a fost integrarea corporaţiei extrem de descentralizate într-o companie unificată, eficientă şi profitabilă. Începând cu anul 2006, activitatea companiei se desfăşoară sub denumirea comercială Uponor în întreaga lume.

Uponor Romania – 0740.523.754